dijous, 9 de maig del 2013

Inauguració exposició "Joana Raspall, una escriptora centenària"



Les sales d'exposicions i la capella del Palau Falguera de Sant Feliu de Llobregat acolliran durant les Festes de Primavera i fins al diumenge 2 de juny l'exposició Joana Raspall, una escriptora centenària. La mostra, creada per l’Ajuntament amb el suport de la Diputació de Barcelona, repassa la trajectòria de la poetessa santfeliuenca a través de fotografies personals i de l'època, així com de textos, que han estat elaborats per l'escriptor Miquel Desclot, poeta i escriptor, especialista en l'obra de Joana Raspall.
L'exposició, que està feta amb materials totalment reciclables i ocupa una superfície de 200 m2, tindrà caràcter itinerant. La mostra es fa ressò de la passió de l'escriptora per la literatura i l'escriptura des de ben petita, així com de la seva formació i vinculació amb altres escriptors, poetes, filòlegs o historiadors, com Carles Riba, Jordi Rubió o Ferran Soldevila. L'activisme cultural i la defensa del català dut a terme per la poetessa durant la postguerra són també aspectes destacats en la mostra.
Pel que fa a l'obra, l'exposició fa un recorregut per les aportacions de Joana Raspall en la literatura i en poesia infantil, així com en la poesia i narrativa per a adults, alhora que es destaca la seva contribució com a lingüista a partir de l'elaboració de diccionaris de sinònims, locucions i frases fetes o homònims i parònims.
Entre els documents d’interès que recull la mostra destaca un article publicat per Joana Raspall a la revista Claror, de la qual era col·laboradora habitual, l'any 1933. En el text, la poetessa manifestava la necessitat d'una biblioteca a Sant Feliu de Llobregat. La mostra també reprodueix una fotografia de Joana Raspall publicada l'any 1929 a l'Eco del Llobregat. Els visitants de l’exposició també podran llegir una de les cartes que Carles Riba va enviar a Joana Raspall, amiga i deixebla de l'escriptor, l'any 1954. Un altre dels materials que s'hi exposaran és una fitxa de la preparació del Diccionari de locucions i frases fetes escrita a mà per Joana Raspall.
L'exposició també inclou un espai per als infants, on es faran tallers per a les visites escolars. En aquests racons, decorats amb il·lustracions creades a partir de les seves poesies, els més petits podran descobrir alguns dels textos de la poetessa i interpretar el seu significat en una gran pissarra.
Horaris de l’exposició:
  • Festes de Primavera (dies 10, 11 i 12 de maig), de 10 a 21 h. 
  • Resta de dies: de dimarts a dissabte, de 18 a 20 h; diumenges i festius, d’11 a 14 h.