diumenge, 21 de setembre del 2014

Efectes poètics especials



Divendres passat, a la Sala d'actes de la Biblioteca del Casino de Manresa va tenir lloc la presentació del Bestiolari de Joana Raspall. La sala es va anar omplint per escoltar les paraules, en primer lloc, del Josep M Aloy, que va explicar com s'havia gestat el projecte d'aquesta antologia. Menció especial a un dels seus alumnes, el Toni, que, tot i tenir dificultats de lectura importants, havia entrat de ple en la poesia de la Joana perquè -segons paraules seves- " l'entenc, sobretot els poemes d'animals". Aquesta va ser l'espurna que encengué la idea. Una idea que Aloy s'ha ben cuidat d'anar ampliant: amb una introducció molt interessant i un epíleg on es comparen versos de la Joana amb els d'altres bestiaris.
Qui s'ha encarregat de dur a bon port tot això és Pagès editors. La seva editora, l'Alba Besora, ens ho explicava mentre presentava alhora la nova col·lecció Nandibú, destinada a llibres singulars, fets amb un amor i dedicació especials. I a fe que es nota si fullegeu les pàgines d'aquesta esplèndida edició.
A continuació, l'August Garcia, membre de l'Eixam d'amics de la Joana Raspall, va glosar aquesta antologia situant-la en la llarga tradició de bestiaris de la literatura catalana (des de Ramon Llull a autors contemporanis com Miquel Desclot o Josep-Francesc Delgado, passant per clàssics com Pere Quart o Josep Carner). Va aprofitar per a destacar els elements bàsics de la poesia de la Joana, allò que ell definí com a "Efecte Raspall", que en aquesta obra va lligat a dos efectes més: "l'Efecte Zoològic" i "l'Efecte Mira-te'l", en referència a les sensacions que aquest Bestiolari desperta en el lector que s'hi endinsa.
La presentació no podia acabar sense la lectura d'alguns dels poemes. D'això se n'encarregà l'actriu Fina Tàpias, que ens emocionà a tots amb una interpretació plena de sentiment i sensibilitat. La poesia en general, i la de la Joana en particular, creix en ser llegida en veu alta. I si és amb la mestria d'una actriu com la Fina, hem de dir que als efectes esmentats s'hi afegeix l'efecte "Escolta'l".
En fi, un acte plenament satisfactori, a l'alçada de la nostra poeta de capçalera, de qui -i amb qui-  l'any passat celebràvem el seu centenari i que, com tot bon clàssic, està destinada a perdurar entre nosaltres.